ČLÁNKY

 

Ať o zlu uvažujeme jakkoli, všichni se s ním setkáváme v životě a to jak v roli oběti, tak i v roli toho, skrze koho se zlo děje. Tedy pokud jsme alespoň trochu soudní. Pokud se mu chceme vyhnout, platí několik zásad a tady uvádím některé z nich. Na věc se dívám očima křesťana.

Modlíte se?

30.01.2023

Jaká je modlitba? Uvádím zde několik tezí k tomuto tématu, jako podnět k vlastní reflexi. Ať už se modlíte často anebo jen výjimečně.

Rád bych se podělil o několik kreativních tipů, jak si okořenit vánoce a to především, když máte doma děti. Nechávám se inspirovat starými lidovými tradicemi, křesťanskou vírou a také pojetím židovských svátků, které vždy pamatovaly na děti a ony měly a mají v nich své místo.

Možná se v tom dnešním blázinci taky někdy ptáte sami sebe, kde je vaše místo, podle čeho se rozhodovat, kam směřovat svůj život a kdo vlastně jste a kým chcete být. Už nějaký ten rok se mluví o krizi identity, proto pár adventních slov na téma "najít sám sebe".

Vnímáme se jako šťastní lidé? Jsme v životě šťastní? Kdo je vlastně šťastný a kdo není? Podle čeho to posuzujeme? Když vzpomeneme na velkou filmovou úspěšnou hollywoodskou hvězdu 60. let minulého století Marilyn Monroe, která při svém životním úspěchu byla zoufalá na tolik, že si sama vzala život ve svých 36 letech. Naproti tomu existují příběhy z...

Někdy na nás má naše minulost větší vliv než bychom si chtěli připustit. Někdy nás ovlivňuje podprahově, aniž si to uvědomujeme, jindy si toho jsme vědomi, ale nedaří se nám to změnit.

Těchto pár slov bych chtěl věnovat všem rodičům teenagerů - dospívajícím dcerám a synům. Jsem jeden z rodičů a v posledních dnech si uvědomuji víc než kdy jindy, v jak náročném období se ocitá rodina, když děti dospívají. Jestli máte chvilku, nechte se inspirovat a nahlédněte do své vlastní rodiny, do své vlastní duše.

Jsou Vánoce

24.12.2021

Jsou Vánoce a pro mnohé je to kouzelný čas, pro jiné je to zdroj samoty a deprese. Všechny nás ale spojuje touha po životě bez pandemie, po životě, který dává smysl, naplňuje nás, kdy se cítíme užiteční i odpočatí. Přejeme si nejen o Vánocích hodně štěstí, zdraví, radosti...

Po dlouhém lockdownu se vracíme do alespoň trochu normálního života. I když nám pomalu dochází, že "normální" bude znamenat něco trochu jiného než dříve. Ač se to nemusí zdát, nemocnice hlásí, že zdravotní stav Čechů se zhoršil o 30%. Uvádějí výrazné zhoršení srdečních, plicních a psychických nemocí nebo onemocnění zažívacího traktu. Také z toho...

Vypadá to, že naše společnost je čím dál tím více rozdělená a to na mnoha tématech, která na nejedné sociální síti zvedne lidem mandle. Témat je skutečně jako hub po dešti. Podle průzkumu agentury STEM se ukazuje, že za posledních 30 let narostlo na 18 témat rozdělujících náš milý český národ. Pro zajímavost uvádím prvních deset: 1. Obavy z...